Tuesday, November 22, 2011

Pekasam Peghak

Bahan-bahan:
Ikan darat/ikan sungai seperti temakang/kepo, perit, tilapia, lome, kaloi
Asam limau/asam jawe
Gagham
Nasi dingin/sejuk
Balang kace/pasu

Caghe-caghe membuat Pekasam Peghak:
1. Siang ikan - buang kepalenye.
2. Bersihkan ikan.
3. Limaukan ikan ngunekan asam (limau nipis atau asam jawe) dan bilas.
4. Gaoi ikan dengan gagham halus (Lebihkan sikit gagham tak ape).
5. Susun ikan dalam balang kace selapih selapih. Litup setiap selapih dengan nasi dingin.
6. Tutup kedap balang (supaye udaghe daghi luo jangan bulih masuk & pastinye juge supaye semase
proses penapaian atau bile ikan udah jadi pekasam; baunye idak lepeh keluo ... he he he).

Catitan :
1. Secaghe tradisionalnye, oghang tetue idak ngunekan gagham haluih. Deme ngunekan gagham kaso.
Gagham kaso di tabo ateh nasi pade setiap leyer – selapih selapih.
2. Tak beghape elok ngunakan balang pelastik; dibimbangi tindak-balas kimia menghakis lapisan
plastik.
3. Selepeh 5 aghi, biasenya pekasam udah bulih dimasak. Bulih digoren begitu sehaje.
4. Pekasam yang disimpan lame dalam balang nyebabkan semue tulang ikan jadi lembut dan hanco –
jadi jus bile dimasak.Masak ghendang santan(sampei keghin)sedap bebeno dicolek dengan jeghin tanam.
5. Awok baghu nengo ceghite, Shakespeare mati sebab makan pekasam. Awok belum sempat mencaghi faktanye.

dinbatubara

2 comments:

  1. Pak Din, ikan lome dah kume cakhie di paso selayang tapi tak jumpe..gagham kaso ada le.
    ate, bholeh ke gune ayam tue ke..

    ReplyDelete