Friday, July 8, 2011

Buah ketia @katior @ ketiau

Ketia - Pengenalan
Kunun ceghitenye, le (di Empai tu); tanda yang di utan daghat tu udah ade buah ketia ialah bile emak sedaghe kume tejumpe due tige biji buah ketia tu di depan ghomahnya - dianto oghang bunyian. Die pun magi tau pade seseaghe ... "kome !, buah ketia udah ade." kate mak sedaghe keme tu.

Ketia @ ketior @ ketiau, same. Ikut bahase Peghak versi daeghah masin-masin. Yang pasti buah aketia tak bulih di makan begitu, weh hooi ! Oghang tak makan buah, ni - kelat ke pahit-pahit ghasenye. Keghe pun tak andak. Buah ini bukan macam buah ghedan, mengkabang atau kandis. Yang digunekan ialah minyaknye; kite sebut minyak ketia. Ade proses/ caghe tertentu untuk ngeluokan minyak nye.

Musim ketia
Musim buah ketia ialah pade bulan-bulan 7 atau 8; begantung pade bile tughun ujan sikit-sikit selepah paneh teghik bulan 2, 3 atau 4 (bulan-bulan ini; 2/3/4 ini musim daun gugor/keghin). Kemdian datang ujan sikit-sikt (bulan 5 atau 6.); ngeluokan semola pucuk kayu. Mase ini juge keluo le bunge kayu (bulan 5 atau 6.); temasukle bunge ketia ni. (Sebab itu kalau kome peghasan, le; madu lebah juge akan banyak di pasaran pade bulan 8 - lebah dapat bekalan debunge daghi bunge-bunge utan pade mase pokok bebunge bulan 5/6).

Buah ketia ini lughuhnye macam lughuh buah biji getah. Permolaan musim ngutip ketia lughuh ialah pade bulan 8; ketika ini hujan musim Tengkujuh; Monson Timur laut belum mole. Ujung bulan 8 dan bulan 9 udah paneh balik (peralihan musim daghi Monson Badat Daye balik ke Timur Laut). Musim paneh ini le juge sesui dengan musim nyemo ketia.

Ketia yang dikutit dalam utan/ghedang itu kene jemo dulu hingge keghin-ngeghenten - sampei begodok bunyi nye (kome tau ke, begodok itu ape. Begodok itu bunyi geduk-geduk-geduk bile buah itu digoncang dekat telinge) - tande buah ketia itu udah keghin meno le tu.
Ketia & gambaran masyarakat kampong aku

Ketia – gambaran kemiskinan Melayu kampong aku ? Masuk hutan – naik cangkat/ tughun loghah, meghanduk payee dan ghedang; mencaghi sumber gentian kepada minyak nyo. Atau atanda akrapnya hubungan oghang kampong aku dengan utan.

Iya, ade benonye. Idup zaman susah tu satu hal. Tapi ceghite buah ketia ni lebih daripade soal miskin - macam mane kehidupan bermasyarakat di kampung kite - berkumpulan keluo ghomah lepeh Subuh besame-same bejalan kaki, niti jalan dan loghong/denei beghembun, meghanduk alor dan ghedang... Letih ngauk buah ketia yang ngelapung ateh muke ayo (buah/ pokok balak ketiao tumbuh dalam ghedang, ayonye had lutut/ pinggang), duduk bertenggung ateh ako bukak bundut nasi (berbungkuih daun pisang - wangi nye bau nasi beghas-baghu daghi padi mahsuri/ malinja dari aroma daun pisang !!); lauk ikan ghebus/ikan gelame keghin.

Sakit disengat penyengat/ dipatuk ulo-lipan-kalejengken/sesat dalam utan/ ngando bundut /guni tepung sepaghuh penuh beghisi biji-biji ketia (besiul/bernyanyi ghiang) balik ke baghuh.

Semua ini dighase besame hingge ke proses mengapit (ngeluokan minyak) - bergotong ghoyong. Seghonok/ akrabnye masyarakat kite

Di Empei tu ade dua biji 'mesin pengapit' ketia - satu di ghomah arwah Pah Busu Mensiah (emak mentua Pak Hashim Aini - Pak Hashim Aini ni oghang Teluk Pedayung, ghomah bapakya dekat surau Pak Aili; ghase-ghasenye betentang jln masuk ke ghomah apak TMJ). Dan sebiji lagi di ghomah Kepandak Usin (Kepandak Usi nini bapak sedaghe Abang Daud anak Yu Haron (gelorannya Haron Kolot). Abang Daud ni kawin dengan oghang Lambo - Bt 18. Kalau tak di ghomah Kepandak Usin keme ke ghomah Pah Busu Mensiah le; ngapit ketia.


Proses membuat minyak ketia.

Bahan-bahan :
1. Biji ketia (dibasuh/dikincah - buang semua sampah saghap & bau masam (bau masam sebab beghendam dalam ayo ghedang; lalu dijemo macam oghang nyemo padi, hingge keghin-ngeghenten, sampei begodok bunyinye
2. Batang bemban (yang eloknye beban ayo - beso pangkeinye sebeso ibu kaki oghang tue. Batang bemban d...iselisit/dighaut sebeso kighe-kighe 1cm; buang empulonye. Dalam secekak gheje bemban ini - bemban yang udah diselisit ini diiikat ujungnye dan dighendam dalam sungei dalam due-tige aghi, nak bagi lembut ).
3. Bujam/kandul – bujam @ kandul dibuat/dianyam daghi kulit bemban yang sudah dighendam-lembut tadi; sebeso agak-agak muat untuk segantang biji ketia yang bertumbuk.
4.Tin pengukus - dibuat daghi tin minyak gas (mun kalu kome udah tak kenei minyak gas, caghi tin minyak tanah) - siap dengan telinge tempat pemegang, lantei belubang-lubang - dilubang-lubangkan dengan paku 6inci - tempat biji ketia diletak dalam kukus itu), penutup - tak ade penutup yang proper, pakei papan dipaku-cantum, macam papan tutup keghonde, tu).
5. Lesung kaki.
6. Sudit. Kome tak kenei sudit caghi senduk. Tapi mun kalu nak senang dan terbaik, pakei pengayuh sampan atau pengayuh/pengaco dodoi
7. Tungku - apa saje bulih, aseikan tin kukus bulih didudukkan atehnye dan bulih sampei api, mako buntutnye.
8. Tiko mengkuang
9. Set mesin pengapit ketia (bentuk/ghopenye, agak ghomit sikit - nanti keme ceghite lain.

pemerahan minyak ketia:
Katia yang udah cukup keghin tu di tumbuk ngunekan lesung kaki. Tak tau le di Lmbo sape ade nyimpan lagi lesung kaki, ni. Di Empaei pun ghasenye udah tak ade. Tak ape kalau anak-anak seka...ghang ni tak kenei, kome pegi ke Muzium Negare. Ade lagi. Mesin pengapit ketia pun dulu ghasenya ade di sane - mase itu Dato' Shahruom Yeop jadi Pengarah Muzium (die ni oghang Pula Tige)

Udah anco - ditumbuik jadi macam sobok ais tesigham ayo; bahan utame ini dikukus sampei mendidih (wap meghuap keluo daghi celah-celah tutup kukus). Dengan ngunekan pengayuh sampan/pengacau dodo,i balik-balikkan 'sobok-sobok' ketia yang dikukus ini;t ujuannye supaye semue bahagiannye masak.

Bahan yang dah masak ini dimasukkan ke dalam kandul dan diikat kuat-kuat moncongnye.

Suatu pancor dibuat daghi upih disepitkan di bawah tongkoi pengapit.

Letakkan kandul beghisi 'sobok' ketia di letakkan celah apit pade mesin pengapit. Soghang yang bertenage sase melompat naik ke atas mesin pengapit dan mengetuk baji di pengauit.

Bile diketuk, minyak yang masih paneh itu melonco keluo dan ditadah dengan besen di bawah pancor. Ketuk dan ketuk dan ketuk sampei tus. Tapi agak-agak, le; takutr pecah pulak bujam (kandoi), itu. Kandoi ni bulih di gunakan beberapa kali. Mun kalu tak pecah.

Sobok yang udah dikeluokan minyaknye ni sudah betuko name - diisebut kipiat.

Kipiat ini di tanak/kukuih sekali lagi. Ade lagi minyaknye, tu. Dan di apit sekali lagi.

PERHATIAN : Kerje mehgapit ketia ini di kerjakan beramai-ramai . Lepah soghag , soghang habuan ketia masing-masing di tumbuk/ ditanak dan di apit. ... "Ooii kome, sape pulak lepeh, ni. Cepat !! Cepat. Kome tengok aghi udah nak ujan." Oghang perempuan buat koje yang senang-senang; macam nanak 'sobok' ketia ke, numbuknye ke, masak nasi, ke. Yang anak daghe/bujang lelaki (sibujang ni tak tahu ape pun) tulong numbuk lesung . Yang jantan, deme ngaca 'sobok' yang udah mendidih dan mengetok baji. Yang lain-lain nyembang, sambil meghokok. - ngusikk ghontu, ngusik ghoni (sesetangh itu keluo ayat yang locah-mencaghut sikit; tebaghei ketawa - bukan oghang lain mak sedaghe apak sedaghe ipo-duia; sesekali nampo nyamuk atau ngala lalat/ atau anak kelulut nojah ke mate.

Begitu le proses membuat perahan minyak ketia. Nasi pun udah masak. Ambik pinggan bubuh nasi yang tengah bekembut lagi itu dan tuangkan minyak ketia dan tabo sikit gagham. Mak ooiii !! munuh sedapnye. Tak payah belauk. Wassalam

Dinbatubara

6 comments:

  1. assalam....sedare den.......kok ye pon tepek ler gambo buah ketiau nyer......baghu ler teman kenai....tak gitu yek

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Din, keme oghang Lyg2 Kanan. Keme nak minjam atikel buah ketio ni nak kongsi dgn kengkawan yg x kena buah ketio

    ReplyDelete
  3. menariknya proses membuat minyak ketiau, mesra dan gembira kehidupan di kampung walaupun miskin..... boleh terbayang rasanya nasi minyak ketior! nasib baik masih boleh paham sedikit sebanyak bahase Peghak, hehehe..... sudah saya share kat FB saya!

    ReplyDelete
  4. mase teman masih bebudak dulu ada le nengok orang kampong ngojekan buah ketior ni.sebab udah lame udah lupe le pulak teman..sesikit je yg ingat terutama tentang mengukus dan mengapit tu.memang susah kojer nye..orang tetua yg pandai buat kojer ni pun udah tak mandang...tapi satu je rugi nye teman tak lalu makan nasi dgn minyak ketior ni..baunya cengih..idak lalu teman nelan nyae.

    ReplyDelete
  5. Teman org ketio xponah nengok.. Mane gambonya..

    ReplyDelete